A szerény burgonyából világsztár

A szerény burgonyából világsztár

A burgonya világszerte rengeteg háztartás alapélelmiszere, és fontossági sorrendben a negyedik takarmány a rizs, a kukorica és a búza után. Eredete az dél-amerikai Andok vidékére (pontosabban a mai Peru területére) tehető, ahol már ezelőtt 8000 éve honosították, ám Európába és a világ többi részére csak az 1500-as spanyol hóditások után terjedt el.

Nagy népszerűségnek örvend hisz egyike az olyan gumóknak melyek nagy mennyiségű termést hoznak, nem igényelnek különös gondozást és tápértéke is igen magas.

Ezért is volt régebb a szegények étele, hisz sokféleképpen elkészíthető volt és az egész család jóllakott belőle. A burgonya szinte minden vitamint és tápanyagot tartalmaz amire az embernek szüksége van, kivéve az A és D vitaminokat.

Rostokban gazdag zöldség

A haját leszámítva, maga a burgonya zsír és koleszterol mentes és alacsony a Nátrium-szintje is. Mint minden más zöldség gazdag rostokban, amelyek segíthetnek a fogyásban azáltal, hogy hosszabb idő alatt bomlanak le a gyomorban és fokozzák a teltségérzetet.

 Megfelelő mennyiségű rost és antioxidáns fogyasztásával megelőzhetőek a szív megbetegedések mert alacsony szinten tartják a vércukor és a koleszterol szintjét.

A burgonyában egy különleges típusú rost található – rezisztens keményitő – mely az oldható és oldhatatlan rostok előnyeit hordozza magában. Oldható rostként a vastagbélben élő baktériumok szaporodásáról és maga a bélrendszer egészségéről gondoskodik. Mint oldhatatlan rost megelőzheti és kezelheti a székrekedést és az irritábilis bél szindrómát.

Antioxidánsai a szabadgyökök elpusztításában játszanak szerepet, megelőzve ezáltal a rákossejtek kialakulását. Hogy minél több ilyen antioxidánsban részesüljünk ajánlott a burgonyát hajastól fogyasztani, és minél „színesebb” a burgonya (pl. a lila fajta) annál több antioxidánst tartalmaz. Emellett, magnéziumot és káliumot is tartalmaz, melyek a vérnyomást tartják kordában.

Főve, sülve, párolva a burgonya egyaránt finom és tápláló, ám legyünk figyelmesek a fogyasztott mennyiségre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük