Gyümölcs vagy zöldség?

Gyümölcs vagy zöldség?

A kérdés megválaszolása nem is olyan egyszerű, mint azt elsőre hinnénk, sokunk biztosak vagyunk abban, amikor rávágjuk, hogy „igen a paradicsom az zöldség”, ám létezik pár olyan ismert zöldség melyek tulajdonképp gyümölcsként tekinthetők anatómiájuk szempontjából.

Előszőr, lássuk mit is vegyünk figyelembe ilyen „kényes” helyzetben. Az alap különbség onnan származik, hogy a növény mely részét fogyasszuk el: a gyümölcs a növény virágából fejlődik ki, mint például az alma, míg a zöldség minden olyan növényt magába fog melyeknek a szárát, levelét vagy gyökerét fogyasszuk. Emellett a gyümölcsök magokat is tartalmaznak.

Ugye most már kicsit szélesedik a palettánk arról, hogy mi is gyümölcs vagy zöldség valójában?

És most lássunk pár “zöldséget”, ami valójában gyümölcs

  • Paradicsom
  • Padlizsán, tök
  • Paprika
  • Uborka
  • Zöldborsó és bab
  • Olivabogyó
  • Kukorica
  • Avokádó

De akár fordítva is tévedhetünk, vagyis gyümölcsként tekinthetünk arra, ami valójában zöldség, mint például az édes burgonya vagy a cékla, melyek édes ízük miatt megtévesztőek lehetnek.

Kevéssé ismertnek tűnhetnek a világ többi részén termesztett zöldségek, ezeket többnyire egzotikus utazás során fedezhetünk fel és kóstolhatunk meg. A dél-amerikai lakosok számára alap táplálkozást biztosítanak a yucca, yacón, taro gyökér, mind a burgonya változatai, ősei vagy helyettesitői.

Míg Ázsiában találkozhatunk olyan zöldségekkel, mint a bok choy (másnevén kínai káposzta), lótusz gyökér mely segíthet az emésztő és keringési rendszer egészségének fenntartásában, vagy a galangal mely a gyömbérgyökérhez hasonlít és íze inkább citrusos. Egzotikus gyümölcsök melyek kevésbé ismertek hazánkban ám meglepően ízletesek például a rambután, sárkánygyümölcs, maracuja vagy khaki.

Bármire is fáj a fogunk, válasszunk mindig friss és megbízható forrásokból származó termékeket. Ha valami nagyon ismeretlen ám szeretnénk kipróbálni, legjobb, ha előtte utánakeresünk izének és fogyasztási módszerének.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük