Hibrid vagy teljesen elektromos autó: előnyök és hátrányok

Hibrid vagy teljesen elektromos autó: előnyök és hátrányok

Ha új autóval szeretnénk kicserélni a régit, ajánlott a jövő autóira is pályázni, azaz a hibrid vagy teljesen elektromos energiával meghajtott autókra. Miért?

Világszerte számos ország a széndioxid szint csökkentése érdekében különböző értékű adókkal próbálják a régi és nagyon szennyező autók forgalomból kivonását, és egyre többször felmerül a kőolaj válság kérdése is.

Igaz, ezek az autók drágábbak a klasszikus benzines verziókhoz képest, de karbantartásuk sokkal egyszerűbb és a jövőre nézve is „a megoldást” jelentik.

Hibrid autók

Előnyök: kevesebb üzemanyag szükséges, a belső égésű motor csökkentett használata miatt, és ez pénzügyileg is kevésbé megterhelő a tulajdonosoknak. Legkiemelkedőbb előnyük a környezet-barát funkció hisz az autó működése során kevesebb káros szénkibocsátás történik.

Hátrányok: az autó átlag sebessége alacsonyabb, hisz csökkentett az üzemanyag fogyasztása. Ahogy már említettem fentebb, drágábbak a klasszikus autókhoz képest, de több pénzbe kerül a karbantartás is, mert ha probléma merül fel akkor az elektromos és a klasszikus rendszert is meg kell vizsgálni.

100%-osan elektromos autók

Előnyök: teljesen megszüntetné az üzemanyag-tankolással való gondot és pénzügyi terhet. Eltűnnek az olajcserével asszociált költségek, maga a karbantartás és javítás is olcsóbb hisz jóval kevesebb elemekből áll a meghajtási rendszer.

Egyes országok adó kedvezményeket vagy jelentős anyagi támogatást ajánlanak egy teljesen elektromos autó vásárlásakor. Környezetbarát, legalábbis a szénkibocsátás szempontjából.

Hátrányok: még kevés a „tankolási” opció országszerte, és sok autósnak komoly szorongást okozhat az a gondolat, hogy utazás közben lemerülnek az elemek. Ám nagyobb teljesítményű és hosszabb időtartamú elemek kidolgozása folyamatban van.

Otthon is kell egy töltőrendszert kialakítani, emellett az elem kicserélése is igen drága, hogy ne beszéljünk arról, hogy maga az elektromos áram is pénzbe kerül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük