Hogyan győzzük meg gyerekeinket, hogy sportoljanak?

Hogyan győzzük meg gyerekeinket, hogy sportoljanak?

A sportolás manapság egy olyan tevékenység melyet abba a kategóriába sorolunk „ha lesz időm rá”, pedig magától értetődően napi rutinunk része kéne legyen, még inkább, ha fejlődésben levő gyerekekről van szó.

Igaz, vannak olyan családok, ahol a sport mindig is fontos szerepet játszott és ez továbbadódott generációkon át, de a világon, még mindig több azok száma, akik kényelemből inkább más valamit csinálnak.

Még aggasztóbb, hogy a gyerekek körében egyre több a túlsúlyos, cukorbeteg vagy egyéb egészségügyi probléma melyek kizárólag a mozgás hiánya miatt alakulnak ki.

Mit tudunk mi, szülők, tenni ezen a téren? Talán a legegyszerűbb az a sport rendszeres űzése, és ne csak gyerekünktől várjuk el ezt, hanem mi magunk adjunk példát és legalább heti 2-3 alkalommal mozogjunk 1 órát. Ha sikerül találni olyan aktivitást melyet közösen végezhet a család, az még inkább motiváló mindenkinek, hisz javítja a kommunikációt, a csapatmunkát és a közérzetet.

Pár tipp, hogy hogyan békítsük meg a sportot a gyerekekkel:

  • Figyeljük meg mit csinál a gyerek szívesen, mozgást illetően: bátorítsuk és kössünk minél több tevékenységet ezen típusú aktivitáshoz, igy neki sem egy olyan feladat, amit muszájból csinál, vagy azért, hogy tévézni tudjon utána.
  • Írassuk be egy spotfoglalkozásra, egyéni vagy csapatsport egyaránt jó, lényeg az, hogy a gyerek kedvvel és önbizalommal végezze. Csapatsport segít a többiekkel való kommunikálásban, a csapatmunka kialakításában és fejlesztésében is.
  • Ne hagyjuk figyelmen kívül az edzők személyiségét sem, motivációképességük sokban befolyásolhatja gyerekünk kitartását egy sport mellett.
  • Mint szülök, szabjunk konkrét határokat a TV vagy számitógép előtt eltöltött idővel kapcsolatban, legyen egy bizonyos óra amikor és ameddig videójátékozhat és ne engedjük ezen határok megszegését.
  • Legyen a mozgás része pl. a háziállattal való séta vagy játszás, mindkét fél számára előnyős, hisz a mozgás mellett a móka és a jókedv egyaránt megvan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük