Hogyan szabaduljunk meg a madárpiszoktól az autónkon?

Hogyan szabaduljunk meg a madárpiszoktól az autónkon?

Talán egyike a legzavaróbb tényezőknek, melyeket autótulajdonosként megtapasztalunk, és sajnos nem is igazán van mit tenni ellenne. A helyzet még zavaróbb, ha frissen fényezett vagy mosott az autónk.

A madárpiszok látványa önmagában zavaró a szemnek, de az autóra is káros, mert húgysavat tartalmaz, aminek savassága 3 és 4.5 között mozog. Ez a szintű savasság maró hatással van az autó viaszbevonatára és festékére.

Így távolítsuk el a madárpiszkot a kocsiról

Néhány tipp a madárpiszok eltávolításához:

  • Időzítés – tisztítsuk le a piszkot amint észrevesszük, ne hagyjunk neki túl sok időt rászáradni az autóra. Ha száraz a piszok egy nedves kendővel gyengéden tisztítsuk le, ha még „friss” a dolog akkor elég egy száraz kendő is.
  • Használjunk erre a célra kitalált tisztitószereket (különböző spray-eket): a szert egy nedves kendővel használjuk.
  • Szódavízben levő karbonátok elő segítik a savas piszok feloldását. Öntsük egy kis szódavizet a piszokra, hagyjuk 1-2 percet hatni, majd egy kendővel töröljük le. Vigyázat, ne használjunk szódavíz helyett Coca Colát vagy egyéb édes szénsavas italokat.
  • Speciális törlőkendők, olyanok, mint a kéztisztitáshoz használtak, melyekkel egyszerűen és gyorsan eltávolítható a madárpiszok.
  • Szódabikarbóna: saját magunk készíthetünk madárpiszok tisztitására alkalmas szert. Adjunk 2 kanál szódabikarbónához mosogatószert és ezt meleg vízzel keverjük össze. Az elegyet priccoljuk rá a piszokra, hagyjuk 10 percig hatni a szert, majd tisztítsuk le.
  • Nagyon szerencsétlen estekben, amikor a madárpiszok az ülések kárpitjára kerül, hagyjuk száradni, majd egy kevésbé illatos mosószerrel és egy nedves kendővel gyengéden sikáljuk.

Ha több folt van akkor ne essünk neki az összesnek, hanem egyenként birkózzunk meg a foltokkal és olyan módszert válasszunk a többi tisztitására, ami a legjobban bevállt az adott felületen. Nagyon csúnya madárpiszok esetén, vagy ha óvatosságból, nem szeretnénk még nagyobb kárt tenni, bízzuk a munkát egy szakemberre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük