Jóga a hátfájás csillapitására

Jóga a hátfájás csillapitására

Ha hátfájással küszködünk nagy eséllyel az orvos fizioterápiát, esetleg masszázst vagy transzkután elektromos idegstimulációs (TENS) procedúrákat is kiírhat a fájdalom csökkentésére. Mi most a fájdalomkezelés mozgással kapcsolatos részét nézzük meg közelebbről a yoga-gyakorlatok segítségével.

A jóga Ázsiából származik, konkrétan Észak-Indiából és eredete 5000 évre vezethető vissza, maga a pózok elnevezése a szanszkrit nyelvből származik. Yoga elősegíti a rugalmasságot, megerősíti az izmokat, védi a hátgerincet, megnöveli a vérkeringést és a közérzetet is javítja.

Sokszor a hátfájással asszociálható megnövekedett stressz vagy szorongás, melyeket szintén lehet kezelni jóga során.

Pár hátfájásra ajánlott gyakorlat: hal póz, megfeszített ijtartás, Szfinx-póz, fél-gerinccsavaró-póz, macska-tehén póz vagy a nagyon nyugtató gyerek-póz.

Ezeket nem szükséges tökéletesen elvégezni, főleg kezdők vagy erős fájdalommal rendelkezők esetében, inkább az számít, hogy próbáljunk meg minél jobban ellazulni és az elménkre, illetve a légzésünkre figyeljünk.

A hátfájást agyi szinten is gyógyítani kell, hisz, ha hosszabb ideje tartó fájdalomról van szó, akkor már csak a gondolat is, hogy le kell hajolni stresszel és fokozott fájdalommal jár. A nyugodt és ritmikus ki-belégzés segít az izmok ellazulásában és maga a szervezet, az elménk felszabadulásában, igy a fájdalom érzékelése sem annyira fokozott.

Mi sülhet el rosszul jogázás közben?

Egyike a leggyakoribb problémáknak a gyakorlatvégzés sebességét jelenti, ahelyett, hogy lassan, kontrolláltan csúszunk át egyik pózból a másikba, sietünk a póz elvégzésében, igy nagyobb fájdalmat érzünk torna közben. Fokozott fájdalom merülhet fel akkor is ha túlerőltetjük magunkat vagy nem végezzük a tornát megfelelően.

Vigyázzunk azonban, mert egyes hátfájás (például sérv okozta vagy gyanunk van gerinctörésre) kezelésére nem ajánlott bizonyos tornagyakorlatok elvégzése, vagy teljesen kerülni kell a megerőltető mozgást egy bizonyos ideig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük