Mit jelent a helyes kutyasétáltatás?

Mit jelent a helyes kutyasétáltatás?

Kedvencünkkel való séta mindkét fél, a kutya és a gazdi, várva várt pillanata. Sétálni fontos minden nap azért, hogy a kutya fizikai szükségleteit elvégezze, hanem azért is, hogy testsúlyát megtartsuk, illetve, hogy levezesse energiáját, kielégítse kíváncsiságát.

A feladat egyszerűnek tűnhet a gazdi szempontjából, csak pórázra kössük a kutyát és kimegyünk vele. Ám ez nem teljesen igy van, még inkább, ha nagy testű állatról van szó. Szükséges, hogy a gazda és a kutya is megtanuljon néhány szabályt, azért, hogy mindkét fél számára egy kellemes tevékenységről legyen szó.

Az alábbi pontokat érdemes betartani

  1. A legfontosabb a pórázon való sétáltatás, még akkor is, ha teljesen megbízunk kutyánkban, sosem lehet tudni milyen helyzettel találkozunk és hogyan fog reagálni kedvencünk.
  • A pórázt csak annyira engedjük szabadon, hogy a kutya tudjon körbeszaglászni, de bármi történik gyorsan tudjunk közbelépni (pl. fogjuk rövidre a pórázt, ha a kutya az úttestre akar kimenni szimatolni).
  • Kerüljük a más kutyákkal vagy emberekkel való találkozást. Kicsit furának tűnhet ez a tanács, de nem minden ember szereti, ha megszagolja őt egy kutya vagy egy másik kutyával való találkozás agresszív kimenetelű lehet.
  • Mindig szedjük össze a kutya ürülékét, ez sokat mondd saját személyiségünkről is. Nemcsak nekünk embereknek is zavaró mikor „meglepetésbe” lépünk, hanem a kutya ürüléke egyes kórokozókat is hordozhat, melyek megbetegíthetik kutyánkat egy egyszerű szaglás során.
  • Figyeljünk a körülöttünk levő környezetre, ha olyan ingereket veszünk észre melyek könnyen félrevonhatják kutyusunk figyelmét, rögtön szóljunk hozzá vagy ültessük le és magunkra, a gazdára tereljük figyelmét. Emellett, tiszteljük más lakosok magán területét, ne engedjük, hogy kedvencünk beszaglásszon és zavaró legyen.
  •  Vegyük figyelembe a kinti időjárás viszonyokat, ha túl meleg vagy hideg van jól tervezzük be a séta időpontját, vagy legalább védjük kutyánk testét és mancsait speciális ruházattal az extrém hőmérséklettől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük