Tepertő készítése kacsából vagy libából

Tepertő készítése kacsából vagy libából

Amikor meghalljuk a tepertő szót, leggyakrabban a sertésből készült tepertő jut eszünkbe. Sokan nem tudják, hogy ezekből a szárnyasokból is igazi téli csemegét lehet készíteni, ráadásul, rövidebb idő alatt.

Ebben a cikkben a szárnyasokból készült tepertőről lesz szó.

Hogyan készítsünk tepertőt kacsából?

A kacsatepertő készítéséhez nincs másra szükség, mint a kacsa bőröshájára. Ehhez nagyobb bevásárlóközpontokban vagy esetleg szárnyashúsokat áruló henteseknél tud hozzájutni.

Az előkészület azt foglalja magában, hogy a hájat meg kell tisztítani a tokoktól. Ezután ajánlatos 4-8 cm-es darabokra összevágni, figyelembevéve azt, hogy sütés közben az összemegy. Így gyakorlatilag 1-2 cm-es darabokat tudunk kapni végül. Célszerű a lábas alját a hájjal bekenni sütés előtt.

A sertéstepertővel ellentétben a kacsatepertő sütési ideje mindössze 20-30 perc és akkor lesz igazán jó, ha minden zsír kisül belőle. Míg az elején enyhe kevergetést igényel, a sütés következő részében erre már nincs szükség.

Miután a tepertő szép barnára sült, a kacsatepertőket papírszalvétára tesszük. A megmaradt kacsazsírt pedig később felhasználhatjuk ételkészítésre. A kacsazsíros kenyér is isteni finom tud lenni lilahagymával vagy pirospaprikával.

Ennél a tepertőnél is fontos megemlíteni, hogy a sózással nem szabad sietni, mert hajlamos összeugrani. Várjuk meg, míg teljesen kihűl és csak ezután ízesítsük. A kacsatepertő legideálisabb tárolási helye az éléskamra, ahol sokáig meg tudja őrizni frissességét és zamatát. Természetesen ennek hiányában a hűtőszekrényben is eltartható pár napig.

A tepertő egy remek téli étel, ami rengeteg energiát tud biztosítani az embernek. Elkészítése nem bonyolult és ha odafigyelünk, mi magunk is el tudjuk otthon készíteni, ráadásul nem sok pénzből. Az otthon készült házi ételek pedig sokkal tartalmasabbak lehetnek a bolti párjaiknál, ezért megéri talán megpróbálkozni az elkészítésükkel konyhánkban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.